تاثیر جنس‌های مختلف ظروف پخت و پز بر سلامتی ؛ به همراه راه‌حل کاهش ضررها

24 شهریور 1395
نویسنده  وبلاگ تسنیم
وبلاگ تسنیم

قابلمه، ماهیتابه و دیگر ظروف پخت و پز از مواد مختلف ساخته شده‌اند. این مواد می‌توانند وارد غذایی که درون آنها می‌پزیم بشوند. اکثر مواقع این امر بی خطر است. با این حال، با برخی مواد باید مراقبت کرد.

ظروف آلومینیومی

آلومینیوم سبک است، گرما را به خوبی منتقل می‌کند و تقریبا ارزان قیمت است، که آن را به انتخاب پرطرفداری برای آشپزی می‌کند.

قابلمه‌های آلومینیومی تنها یک یا دو میلی‌گرم از این ماده را وارد غذا می‌کنند. با اینکه آلومینیوم در ابتلا به بیماری آلزایمر دخیل است، هیچ ارتباط قطعی‌ای ثابت نشده است. سازمان سلامت جهانی محاسبه کرده است که افراد بالغ می‌توانند روزانه تا ۵۰ میلی‌گرم آلومینیوم بدون خطر دریافت کنند.

حین آشپزی، آلومینیوم بیشتر از قابلمه و ماهیتابه‌های خش و زده‌ دار در غذا حل می‌شود. هر چه غذا بیشتر در آلومینیوم پخته و یا نگهداری شود، میزان ورودی این ماده به غذا بیشتر می‌شود. سبزیجات برگدار و غذاهای اسیدی، مانند گوجه‌فرنگی و محصولات مرکباتی بیشتر میزان آلومینیوم را جذب می‌کنند.

ظروف پخت و پز آلومینیوم آندیزه

هنگامی که آلومینیوم در محلول اسیدی قرار داده می‌شود و در معرض جریان الکتریکی قرار می‌گیرد، یک لایه‌ی آلومینیوم اکسید بر سطح آلومینیوم قرار می‌گیرد. این فرآیند آندیزه کردن نام دارد.

ظروف آشپزی آلومینیوم آندیزه به خوبی آلومینیوم گرما را منتقل می‌کنند، اما دارای سطح محکم و نچسب هستند که آن را ضدخش و بادوام می‌کند، هم چنین تمیز کردن آنها بسیار ساده است.

آندیزه کردن هم چنین نشت آلومینیوم از ظروف آشپزی به غذا، مخصوصا غذاهای اسیدی مانند گوجه‌فرنگی و ریواس، را کاهش می‌دهد.

ظروف مسی

مس گرما را به خوبی هدایت می‌کند که کنترل دمای آشپزی را بسیار آسان می‌کند. برنج، مس و روی کمتر برای ظروف آشپزی استفاده می‌شوند.

مقادیر کم مس برای سلامت روزانه مفید هستند. با این حال، مقدار زیاد در یک دوز در کوتاه مدت سمی است. مشخص نیست که چه میزان دریافت روزانه بی‌خطر است.

به همین دلیل، بهتر است که اگر می‌خواهید از قابلمه‌های مسی و برنجی استفاده کنید، از آنهایی استفاده کنید درونشان با یک ماده‌ی دیگر روکش شده باشد تا از تماس مستقیم مس با مواد غذایی جلوگیری کند. ممکن است مقادیر کم روکش توسط غذا حل می‌شود، مخصوصا توسط غذاهای اسیدی هنگام پختن و نگهداری برای زمان طولانی.

اگر ظروف پخت و پز مسی را صیقل دهید، ممکن است لایه‌ی محافظش از بین برود.

در گذشته برای روکش کردن مس از حلبی و نیکل استفاده می‌شد. این نوع ظروف پخت و پز تنها باید برای دکور استفاده شوند. اگر به نیکل حساسیت دارید، حتما باید از استفاده از ظروف پخت و پز با روکش نیکل اجتناب کنید.

ظروف فولاد ضد زنگ (استین‌لس استیل) یا آهنی (چدنی)

فولاد ضد زنگ که از آهن و دیگر فلزات ساخته می‌شود، محکم و در برابر فرسایش و آسیب مقاوم است. این ماده ارزان قیمت و بادوام است. فلزات مورد استفاده در ظروف پخت و پز فولاد ضد زنگ یا آهن که ممکن است مشکلات سلامتی ایجاد کنند آهن، نیکل و کروم است.

آهن برای ساخت گلبول‌های قرمز خون ضروری است و مقادیر زیاد آن می‌تواند سمی باشد. ظروف پخت و پز آهنی کمتر از ۲۰% آهن دریافتی روزانه را تامین می‌کند.

نیکل در مقادیر کم سمی نیست، اما می‌تواند باعث ایجاد واکنش در افراد آلرژیک به نیکل شود. هر فرد بالغ به طور متوسط ۱۵۰ تا ۲۵۰ میکروگرم نیکل در روز دریافت می‌کند. استفاده از ظروف پخت و پز فولاد ضد زنگ حاوی نیکل ضدخوردگی حتی برای پختن مواد غذایی اسیدی مانند ریواس، زردآلو یا گوجه‌فرنگی مقادیر قابل توجه نیکل به رژیم غذایی اضافه نمی‌کند.

دوزهای پایین کرومیوم، مانند آهن برای سلامتی مفید است، اما می‌تواند برای مقادیر بیشتر خطرناک باشد. میزان دریافت بی‌خطر بین ۵۰ تا ۲۰۰ میکروگرم در روز است. یک وعده‌ی غذایی آماده شده در فولاد ضدزنگ حدود ۴۵ میکروگرم کرومیوم به بدن وارد می‌کند که این میزان باعث سرطان نمی‌شود.

سرامیک، لعاب و شیشه

ظروف پخت و پز سرامیک، لعابی یا شیشه‌ای به راحتی تمیز می‌شوند و می‌توان از آنها در دماهای بالا استفاده نمود. ظروف پخت و پز سرامیکی لعاب‌دار هستند؛ لعاب مشابه به ظروف فلزی اضافه می‌شود تا آنها را لعابی کند. این لعاب‌ها، که یک گونه شیشه است، ضد خش و خوردگی است.

تنها مشکل سلامتی مربوط به استفاده از ظروف شیشه‌ای یا لعابی از اجزای ریز مورد استفاده در ساخت لعاب یا تزئین آنها، مانند رنگ، سرب یا کادمیوم است. این مواد هنگامی که وارد بدن شوند خطرناکند، پس خطر ورود آنها به غذا حین فرآیند تولید کنترل شده است.

محصولات دارای بیش از حد مجاز سرب و کادمیوم می‌بایست با یک برچسب مشخص شوند که نشان دهنده‌ی وجود سرب و یا کادمیوم یا ویژگی‌های طراحی مانند حفره یا قلاب برای آویزان کردن باشد و مشخص کند که این ظروف برای آشپزی و غذا نباید مورد استفاده قرار گیرند.

پلاستیک و روکش‌های نچسب

برای نگهداری و پختن غذا، ظروف پلاستیکی سبک و تقریبا ضدضربه هستند. بسیاری از ظروف برای استفاده در مایکروویو ساخته شده‌اند، چرا که ظروف فلزی برای این کار مناسب نیستند.

استفاده از ظروف و پوشش پلاستیکی برای اموری به جز هدف ساخت‌شان، می‌تواند مشکلات سلامتی ایجاد کند. هنگام استفاده از پوشش‌های پلاستیکی نگرانی جذب پلاستیسایزر (ماده‌ای که پلاستیک را منعطف می‌کند) وجود دارد. این امر در دماهای بالای در مایکروویو و با غذاهای چرب مانند پنیر و گوشت اتفاق می‌افتد.

روکش نچسب نیز به ظروف فلزی چسبانده می‌شود تا از چسبیدن مواد غذایی به سطح ظروف جلوگیری شود. یک مطالعه‌ی مستقل در آمریکا نشان داده است که بر اساس مطالعات آزمایشگاهی روی موشها، اسید پرفلووروکتانوئیک و نمک‌هایش (PFOA) سرطان زا باشند. با این حال، این بدان معنا نیست که PFOA در انسانها نیز باعث سرطان می‌شود. PFOA به موارد استفاده‌اش در تولید روکش نچسب شناخته شده است. PFOA پس از مراحل ساخت در ظروف پخت و پز و دیگر محصولات باقی نمی‌ماند، اما در محیط طبیعی پخش شده است. با این حال هیچ خطری از قرار گرفتن در معرض PFOA ها با استفاده از ظروف پخت و پز با روکش نچسب وجود ندارد.

اگر ظروف با روکش نچسب را تا دمای بیشتر از ۳۵ درجه‌ی سانتیگراد حرارت دهیم خطرساز می‌شوند. این امر ممکن است تنها هنگامی اتفاق بیفتد که یک قابلمه‌ی خالی روی شعله رها شود. در این حالت، روکش گازهای سمی و خطرناک آزاد می‌کند.

ظروف آشپزی سیلیکونی

سیلیکون پلاستیک مصنوعی حاوی سیلیکون پیوندی (یک عنصر طبیعی که بسیار در سنگ و خاک متداول است) و اکسیژن است.

ظروف پخت و پز ساخته شده از سیلیکون مناسب مواد غذایی طی سالهای اخیر بسیار پرطرفدار شده است، چرا که رنگی، نچسب، ضدلک و مقاوم است و سریع خنک می‌شود و تحمل دماهای بسیار بالا را دارد. هیچ خطر سلامتی مربوط به استفاده از ظروف سیلیکونی شناخته نشده است.

پلاستیک سیلیکونی با غذا و نوشیدنی واکنش نمی‌دهد و هیچ گاز مضری آزاد نمی‌کند.

منبع: وبلاگ بامیلو

برای ارسال نظر وارد سایت شوید

شرکت تسنیم رایانه شرق از سال 1383 در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات فعال بوده و به ارائه محصولات و خدمات می پردازد .

 

مجوزها